Thijssen Elektro logo Bel ons: 0493-322 528
 • Headerslider 2
 • Headerslider 3

Zonnepanelen nu vrij van BTW

De BTW op de aankoop en installatie van zonnepanelen kan worden teruggevraagd. Inmiddels is er uitsluitsel gekomen van de Belastingdienst.
Begin november publiceerde de belastingdienst de voorwaarden waar een persoon of vereniging aan moet voldoen om recht op BTW teruggave aan te kunnen vragen.
Zie hiervoor: vragen en antwoordenlijst van de belastingdienst

Leveren aan energiebedrijf:
Een van de voorwaarden voor de BTW teruggave is dat iemand een deel van de door de zonnepanelen opgewekte stroom levert aan het energiebedrijf. Als je zonnepanelen hebt laten plaatsen, leveren die overdag meer stroom op dan je voor je eigen huishouden nodig hebt. De overige stroom lever je aan het energiebedrijf. Voor de door jou geleverde stroom, krijg je een vergoeding van je energiebedrijf. Die wordt altijd verrekend met het bedrag dat jij aan het energiebedrijf moet betalen (salderen). Het maakt daarbij geen verschil uit of je een zogenoemde 'slimme' meter hebt of een analoge terugdraai-meter (Ferrarismeter).

Als iemand aan de voorwaarden voldoet, wordt hij door de Belastingdienst als BTW-ondernemer gezien. Je bent dan dus ondernemer voor alle stroom die je opwekt, niet alleen voor de stroom die je aan het energiebedrijf levert. Over de opgewekte stroom moet je BTW betalen.
Omdat dit moeilijk te bepalen is, zijn er afspraken met de Belastingdienst gemaakt over vaste bedragen per 1.000 Kwh (in de vorm van een forfait).
Het komt er dus op neer dat de BTW op de aanschaf en montage terug gevraagd kan worden en BTW over de opgewekte energie afgedragen moet worden. De te betalen BTW is slechts een fractie van wat er terug gevraagd kan worden.

Drempel: € 1.345,-
Overigens moet dat alleen het eerste jaar. Je kunt ervoor zorgen dat je na je BTW-teruggave bij de Belastingdienst afgemeld wordt. Dan hoef je de opvolgende jaren geen BTW over de opgewekte energie te betalen en is er geen contact meer met de Belastingdienst. De zonnepaneleneigenaar kan namelijk een beroep doen op de kleine ondernemersregeling. Als het BTW-bedrag per jaar € 1.345,- of lager is, dan hoef je deze BTW niet aan de Belastingdienst te betalen. In de praktijk zal dit bedrag door particulieren nooit gehaald worden.'

Hoe kom ik in aanmerking ?

Wilt u in aanmerking komen voor het terugvorderen van de BTW, dan dient u zich als startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister) aan te melden bij de Belastingdienst. Met onderstaand voorbeeldformulier is dit een fluitje van een cent.

Voorbeeldformulier belastingdienst >

Via deze link kunt u het juiste formulier invullen >

Zodra u het formulier (digitaal) heeft ingevuld, print u het uit en ondertekent het. Stop het ingevulde formulier in een voldoende gefrankeerde enveloppe (2 postzegels) en stuur het naar:
Belastingdienst
Postbus 2891
6401 DJ  Heerlen

Binnen 1 a 2 weken krijgt u per post een BTW-nummer. Hiermee kunt u de betaalde BTW over de zonnepanelen terugvragen. Vervolgens meldt u jaarlijks hoeveel BTW u moet afdragen. Dat bedrag zal echter ver onder de € 1350 blijven, waardoor u niets meer hoeft af te dragen. U valt immers onder de kleine ondernemersregeling.

Maximaal rendement uit uw dak!

 1. Wat zijn de mogelijkheden bij u thuis? Wij zoeken het voor u uit:
 2. Postcode(*)
  Ongeldige invoer
 3. Huisnummer(*)
  Ongeldige invoer
 4. Totaal stroomverbruik (in kWh) op jaarbasis(*)
  Ongeldige invoer
 5. Email adres(*)
  Ongeldige invoer
 6. Spamcontrole(*)
  Spamcontrole
    
  Andere afbeelding
  Ongeldige invoer

Thijssen Elektro

Florijn 2
5751 PC, Deurne

T. 0493 322 528
E.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I.www.thijssenelektro.nl

florijnplein logo kleinThijssen Elektro
is een handelsmerk van
Thijssen Installaties B.V.

uneto-vni

© Copyrights 2020 - Thijssen Elektro - Website door RenewMyID